پایگاه خبری
مدیرکل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت نیرو عنوان کرد؛
کاهش ۳۷ درصدی بارشهای بلندمدت در کشور
مدیرکل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت نیرو گفت: میزان بارشها نسبت به میانگین بلندمدت حدود ۳۷ درصد کاهشیافته است، این موضوع تأثیرات منفی زیادی بر منابع آب زیرزمینی و مخازن سطحی دارد.
به گزارش روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب لرستان ، سیفالله آقا بیگی امروز در جلسه کارگروه انرژی با اشاره به شرایط اقلیمی و کاهش بارندگیها در سال آبی ۱۴۰۴، اظهار کرد: در حال حاضر، میزان بارشها نسبت به میانگین بلندمدت حدود ۳۷ درصد کاهشیافته است. این موضوع تأثیرات منفی زیادی بر منابع آب زیرزمینی و مخازن سطحی دارد.
وی افزود: وظیفه ما این است که با برنامهریزیهای دقیق و منطبق بر شرایط اقلیمی موجود، از بروز بحران در تأمین منابع آب و انرژی جلوگیری کنیم.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت نیرو تأکید کرد: برای جلوگیری از بروز مشکلات، لازم است که تمامی دستگاهها و نهادهای مرتبط با مدیریت منابع آبی و انرژی، برنامهریزیهای خود را متناسب با وضعیت اقلیمی هر استان انجام دهند.
آقا بیگی گفت: اگر برنامهریزیها در مدیریت منابع و مصارف انرژی و آب بهدرستی انجام شود، مردم کشور از بروز مشکلات بزرگ و بحرانهای احتمالی در امان خواهند بود.
آقا بیگی با اشاره به همکاریهای صورتگرفته در لرستان در تأمین سوخت نیروگاهها از طریق خط لوله، افزود: خوشبختانه در استان لرستان با همگرایی و تلاشهای مشترک، اقدامات مؤثری در این راستا انجام شده که میتواند بهعنوان یک الگو برای دیگر استانها نیز در نظر گرفته شود.
وی با اشاره به تهدیدات موجود در حوزه انرژی و تمرکز دشمنان بر ایجاد اختلال در تأمین انرژی، اظهار کرد: دشمنان در تلاش هستند تا از طریق بحران انرژی مشکلاتی برای کشور ایجاد کنند، اما ما با استفاده از ظرفیتهای داخلی و همکاریهای بیشتر میتوانیم با این تهدیدات مقابله کنیم.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت نیرو در خصوص تأمین برق اضطراری برای مراکز حیاتی مانند نانواییها و بیمارستانها نیز توضیح داد: یکی از مسائل مهمی که در این زمینه باید به آن توجه شود، تأمین مولدهای برق اضطراری برای نانواییها و مراکز حساس است. ما از بانکهای عامل خواستهایم تا تسهیلات با کارمزد پایینتری برای تأمین این مولدها در اختیار این بخشها قرار دهند.
آقا بیگی همچنین به همکاریهای نزدیک میان وزارت نیرو و دستگاههای مختلف اجرایی در تأمین برق اضطراری برای بیمارستانها و مراکز حیاتی اشاره کرد و گفت: در برخی از مناطق، لازم است که دستگاهها نسبت به تأمین منابع اضطراری برق و مولدهای پشتیبان اقدام کنند تا در مواقع بحران خدمات به مردم دچار اختلال نشود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان با اشاره به وضعیت بحرانی منابع آبی استان و نیاز فوری به تأمین آب در مناطق مختلف استان گفت: در سال جاری، حدود ۷۰۰ روستا با تنش آبی جدی مواجه خواهند شد برای رفع این مشکل، نیاز به تأمین اعتبار بالغ بر ۷۰۰۰ میلیارد ریال است.
نورالدین نوریزدان بر لزوم تکمیل سریع سدهای در حال ساخت و تأمین منابع آبی میانمدت اشاره کرد و افزود: باتوجهبه بحرانهای جاری، ضروری است که پروژههای ساخت سدها بدون تأخیر به پایان برسند تا تأمین آب پایدار برای روستاها و شهرهای استان فراهم شود.
وی همچنین به نیاز استان به ۵۸ مگاوات برق برای تأسیسات آبی اشاره کرد و گفت: در شرایط ناترازی انرژی و قطعیهای برق، این مقدار برق برای حفظ عملکرد تأسیسات ضروری است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان همچنین بر لزوم بهکارگیری ژنراتورهای با توان بالا و تجهیزات مناسب برای تأمین برق اضطراری تأسیسات تاکید کرد
نوریزدان گفت: باوجوداینکه تنها ۲.۲ درصد از انشعابات آب در استان به فضای سبز اختصاص دارد، اما مصرف آب این بخش بالغ بر ۵.۵ میلیون مترمکعب است که معادل ۵.۸ درصد از آب شرب استان است. این در حالی است که در برنامه هفتم توسعه، استفاده از آب شرب در فضای سبز جرمانگاری شده است.
وی همچنین بر لزوم استفاده بهینه از منابع آبی غیرمتعارف تأکید کرد و گفت: شرکت آب و فاضلاب استان آمادگی دارد تا از پساب فاضلاب بهعنوان یک منبع پایدار آب برای تأمین نیازهای صنعتی و کشاورزی استفاده کند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان گفت: شورای تأمین استان مجوز استفاده از چاههای بلااستفاده، بهویژه چاههای شرکت پارسیلون، را صادر کند. این چاهها که سالها متروکه بودهاند، میتوانند به حل بحران تأمین آب در شهر خرمآباد کمک کنند.
ضرورت ذخیرهسازی آب در لرستان
معاون انرژی سازمان پدافند غیرعامل کشور هم با اشاره به اهمیت ذخیرهسازی آب در لرستان اشاره کرد و افزود: لرستان یکی از استانهای اصلی در تأمین آب برای مناطق مختلف کشور است.
عبدالرحمن کشوری به مشکلات خشکسالی و کاهش بارندگیهای اخیر اشاره کرد و گفت: کشور با کاهش ۳۷ درصدی بارندگی مواجه است، بر همین اساس، نیاز به تمهیدات جدی برای مدیریت مصرف و تأمین منابع آب وجود دارد و برنامههای فعلی نمیتوانند بهتنهایی پاسخگوی این وضعیت باشند.
وی تأکید کرد: باید آمادگی کامل برای مواجهه با شرایط خشکسالی در کشور وجود داشته باشد و اقدامات ویژهای برای بهینهسازی مصرف انرژی و آب انجام شود.
معاون انرژی سازمان پدافند غیرعامل کشور گفت: همچنین، موضوع ذخیرهسازی آب و طرحهای مرتبط با آن در استان لرستان بهویژه در شهرستانهای بزرگ استان از جمله مسائلی بود که به طور خاص موردتوجه قرار گرفت.
نبود آب پایدار در شهرهای لرستان
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان هم در این جلسه با اعلام وضعیت بحرانی منابع آب در استان، از کاهش شدید بارندگیها و مشکلات ناشی از آن خبر داد.
داریوش حسننژاد گفت: طبق گزارشهای ارائهشده، میزان بارشها تا تاریخ ۱۶ فروردینماه سال جاری ۲۹۸ میلیمتر بوده که نسبت به میانگین بلندمدت (۴۱۸ میلیمتر) کاهش ۳۷ درصدی را نشان میدهد.
وی افزود: علاوه بر این، توزیع و پراکنش بارشها در استان نیز نابرابر بوده، بهطوری که برخی مناطق همچون شولآباد با ۷۵۳ میلیمتر بارش روبرو بودهاند، درحالیکه شهرستان پلدختر تنها ۱۷۹ میلیمتر بارندگی داشته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان گفت: این وضعیت موجب ایجاد چالشهای جدی در تأمین آب شرب و کشاورزی شده و بر اساس پیشبینیها، تابستان امسال با مشکلات جدیتری روبرو خواهیم بود.
حسننژاد افزود: دراینخصوص اعلام کرد که باتوجهبه افزایش دمای ۲ تا ۳ درجهای پیشبینیشده برای امسال، ضروری است که تدابیر لازم قبل از آغاز پیک مصرف آب اتخاذ شود.
وی با اشاره به آبگیری سد کمندان گفت: برای تکمیل پروژه و ایجاد ظرفیت کامل آبگیری، تملک ساختمانهای موجود در مخزن سد ضروری است که برای این منظور نیاز به ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار دارد. در این راستا، پیگیریهای لازم جهت تأمین اعتبار ادامه دارد.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان با اشاره به اینکه متأسفانه هیچکدام از شهرهای استان لرستان از منابع آب پایدار برخوردار نیستند و بیشتر شهرستانها به منابع آب زیرزمینی وابسته هستند.
وی بیان کرد: افت شدید منابع آب زیرزمینی و کاهش آبدهی چاهها موجب بحرانی شدن وضعیت آبی در این مناطق شده است. تنها دو شهر بروجرد و خرمآباد از این قاعده مستثنی هستند که برای تأمین آب شرب این دو شهر، سدهای آبسرد و مخمل پیشبینی شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان گفت: پروژههای سد مخمل کوه و سد آبسرده بهویژه برای تأمین آب شرب شهرهای خرمآباد و بروجرد از اهمیت ویژهای برخوردارند.
حسننژاد افزود: بااینحال، پروژه سد مخمل کوه برای تکمیل به خط انتقال ۱۴ کیلومتری نیاز دارد که اعتبار لازم برای این پروژه، حدود ۱۰۰۰ میلیارد تومان است. در حال حاضر تنها یک میلیارد تومان اعتبار به این پروژه تخصیصیافته است که بسیار ناکافی است.
وی بیان کرد: سد آبسرده نیز در حال پیشرفت است و هماکنون ۵۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد. مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان تأکید کرد که برای استفاده بهینه از این سدها، لازم است که همزمان با تکمیل سد، تصفیهخانه و خط انتقال آب نیز احداث شوند.
معاون سیاسی امنیتی استانداری لرستان با اشاره به اینکه جلسه امروز با محوریت بررسی مسائل پدافندی و بازدید از زیرساختهای انرژی استان برگزار شد، اظهار کرد: توجه ویژه به تأمین نیازهای ضروری استان در حوزههای برق، آب، گاز، پتروشیمی، خطوط لوله و مخابرات، و انتقال گاز شد.
پورعلی افزود: لرستان ظرفیتهای بسیار زیادی در این زمینهها دارد که بخشی از آنها نهتنها در پایداری انرژی در استان، بلکه در تأمین امنیت انرژی در سطح ملی نقش حیاتی دارند.
وی بیان کرد: این زیرساختها محصول تلاشهای مجاهدانه و خستگیناپذیر همکاران ما در سراسر کشور است و یکی از نقاط قوت نظام در خدمترسانی به مردم محسوب میشود.
معاون سیاسی امنیتی استانداری لرستان گفت: بااینحال، اگر این فرصتها بهدرستی مدیریت نشوند، هر کدام از آنها میتواند تبدیل به تهدید و نقطهضعفی برای قطع خدمات به مردم یا هدف حملات بدخواهان دین و انقلاب شود.
پور علی افزود: ازاینرو، تأمین امنیت پایدار انرژی برای ما بسیار حائز اهمیت است، زیرا امنیت انرژی تنها یک مسئله فنی نیست بلکه از ارکان اصلی امنیت ملی و اجتماعی کشور محسوب میشود.
وی گفت: در شرایط کنونی که کشور با تهدیدات متنوع و پیچیدهای روبهروست، از جمله تهدیدات سایبری و حملات انسانسازی، نقش کارگروه انرژی و پدافند غیرعامل اهمیت ویژهای پیدا میکند.
معاون سیاسی امنیتی استانداری لرستان افزود: در این راستا، باید آمادگی حداکثری را برای مقابله با تهدیدات مختلف داشته باشیم و به طور ویژه برای مدیریت بحرانها و تهدیدات غیرعامل، برنامهریزی دقیق و عملیاتی انجام دهیم.